Dobro poslujete, vse gre po načrtih in ste zadovoljni s trenutnim stanjem? Odlično! Toda vedno je prostor za izboljšave, za optimizacijo in pa predvsem ravno takrat, ko vam posel uspeva, je pravi čas, da ustvarjate dobiček, če pridejo težji časi. Ko zmaguješ, moraš ostati skromen in delati trdo tudi naprej – le tako si zagotoviš, da boš zmagoval tudi v prihodnosti.

Kaj naredi dober računovodja? Omogoči vam taktično prednost pred ostalo konkurenco in optimizira vaše poslovanje. Kako pa to naredi?

ZNANJE.

Dober računovodja ima znanje. V današnjem času je poslovni svet postal izjemno kompleksen in težko je poznati vsa področja svojega poslovanja. Zato je tukaj računovodja, ki vam pomaga, ker je na tekočem z novostmi. Sploh v času Covid-19 se je zakonodaja tako hitro spreminjala, da je ključnega pomena biti obveščen. Stroške se vedno lahko na določenih področjih zmanjša, predvsem z namenom, da se investira tja, kjer je možna rast in zaslužek. Odgovornost dobrega računovodje je, da je v stiku z novostmi in da se neprestano izobražuje.

ORGANIZIRANOST.

V računovodstvu ni prostora za napake. Si predstavljate, da napišete ček in postavite vejico pri znesku na napačno mesto? No, tako ključno je, da je računovodja izjemno natančen. Vsaka napaka namreč stane.

ISKRENOST.

Dober računovodja bo z vami iskren. Povedal vam bo, kaj je mogoče in kaj ni mogoče. To vsekakor ni enostavno – dandanes vam vsi želijo povedati, »mogoče je«. Nihče noče biti tisti, ki reče ne, ker to smatramo kot neuspeh. Toda NE, ki ga postavimo na eno pot ali pred ena vrata, pomeni DA drugi priložnosti. Tisti, ki je boljša za vas. Je ekipa, ki za vas dela dovolj samozavestna, da vas pravočasno opozori? Pomemben pa je tudi način komunikacije.

ZAVZETOST.

Razlika med povprečnim in dobrim računovodjem je ravno v zavzetosti. Kaj hitro se lahko vse naredi po načrtu, zagotovi vsem standardom in zakonodaji. Toda za uspeh pa morate iti korak dlje. Računovodja ni izvrševalec nalog, temveč mora delovati kot vodja – videti mora priložnosti za nadgradnjo, predvsem pa tudi prepoznati potencialno nevarna področja, na katerih bi lahko poslovanje v prihodnosti nazadovalo.

RAČUNOVODJA JE VČASIH TUDI PODJETNIKOV PSIHOLOG.

Dober računovodja pozna posel svojega naročnika do potankosti. Vendar ne le poslovanje, temveč tudi vizijo direktorja in predvsem njegove želje za kratkoročno prihodnost. Računovodja ni le nekdo, ki pozna pravo in ekonomijo, temveč je dober računovodja nekdo, ki poseduje podjetniško žilico.

Zavedati se morate, da je dober računovodski servis naložba v vaše poslovanje in ne strošek, saj kakovostne storitve vodijo do dodatnih prihrankov. Vi odlično opravljate vaš posel – računovodski servis, ki je lahko samostojen ali pa le pomoč vašim internim zaposlenim, pa je nadgradnja vašega posla.